Το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μειώσει τον φόρτο εργασίας των ακτινολόγων στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα μιας μελέτης, αν και είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο πραγματικό του όφελος.
AI στη διάσωση για την υγεία
Πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία και δημοσιεύτηκε στο Lancet Oncology και αυτή η μελέτη καθιστά πάνω απ' όλα δυνατό το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ακτινολόγους να χρησιμοποιούν λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για να κατευθύνουν καλύτερα τις αναλύσεις τους.Οι ερευνητές χώρισαν 80.000 γυναίκες σε δύο ομάδες παρόμοιου μεγέθους. Όλες έκαναν μαστογραφία, αλλά η πρώτη ομάδα εξετάστηκε με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή με το βλέμμα δύο ανεξάρτητων ακτινολόγων, ενώ τα δεδομένα της δεύτερης εξετάστηκαν πρώτα από ΑΙ και μετά από έναν μόνο ακτινολόγο.
Τελικά, η ομάδα που υποβοηθήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη δεν είχε χειρότερες επιδόσεις: ανίχνευσαν ακόμη και λίγο περισσότερους καρκίνους. Παρόμοιο ήταν το ποσοστό των «ψευδών θετικών», δηλαδή των περιπτώσεων όπου η πρώτη εξέταση υποψιάζεται λανθασμένα καρκίνο.
Δεδομένου ότι χρειάζεται μόνο ένας ακτινολόγος στη διαδικασία που περιλαμβάνει AI, η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε τελικά να μειώσει τον φόρτο εργασίας αυτών των γιατρών στο μισό.
Τεχνητή νοημοσύνη
Αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα επειδή ο προσυμπτωματικός έλεγχος θεωρείται ευρέως ως ένας από τους κύριους τρόπους καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού. Στη Γαλλία, είναι ευρέως διαδεδομένο στις γυναίκες ηλικίας 50 έως 74 ετών, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συστάσεις. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπέρασμα σχετικά με το πραγματικό ενδιαφέρον της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα: θα χρειαστούν αρκετά χρόνια εκ των υστέρων για να μάθουμε εάν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο μια ανθρώπινη διπλή γνώμη.
Η περίπτωση της υπερδιάγνωσης
Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές θα συγκρίνουν σε δύο χρόνια το ποσοστό των καρκίνων που θα έχουν ξεφύγει από τον προληπτικό
Πείτε ελεύθερα τη δικιά σας άποψη με τα σχόλια σας