25 εφαρμογές VPN εξαφανίζονται από το App Store στη Ρωσία

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης , η Apple έχει αφαιρέσει συγκεκριμένα τις εφαρμογές NordVPN, Proton VPN, Red Shield VPN, Le VPN, Planet VPN, Hidemy.name VPN και PIA VPN από το App Store της στη Ρωσία.

Η κίνηση είναι μέρος της καταστολής της ρωσικής κυβέρνησης σε υπηρεσίες που παρέχουν πρόσβαση σε λογοκριμένες ειδησεογραφικές τοποθεσίες και υπηρεσίες όπως το Instagram και το Facebook, που απαγορεύτηκαν και οι δύο αφού η μητρική τους εταιρεία Meta χαρακτηρίστηκε εξτρεμιστική οργάνωση.

Το Red Shield VPN αντέδρασε στην αφαίρεση από την Apple και μοιράστηκε επίσης το email που έστειλε ο κατασκευαστής. Η Apple αναφέρεται στο αίτημα της Roskomnadzor να καταργήσει την εφαρμογή και λέει ότι "ζητάει, προωθεί ή ενθαρρύνει εγκληματική ή κατάφωρα απερίσκεπτη συμπεριφορά . "

«Πιστεύουμε βαθιά ότι η αποστολή της εφαρμογής μας είναι να παρέχει ανοιχτή πρόσβαση σε πληροφορίες και να βελτιώνει τον κόσμο », ανέφερε η υπηρεσία. «Οι ενέργειες της Apple, με κίνητρο την επιθυμία να διατηρήσει τα έσοδα από τη ρωσική αγορά, υποστηρίζουν ενεργά ένα αυταρχικό καθεστώς. Αυτό δεν είναι μόνο απερισκεψία, αλλά έγκλημα κατά της κοινωνίας των πολιτών .

Το Red Shield VPN λέει ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αποκλείσει την εφαρμογή για μεγάλο χρονικό διάστημα, με χιλιάδες κόμβους VPN να έχουν αποκλειστεί τα τελευταία χρόνια, αν και οι χρήστες μπορούν ακόμα να τους χρησιμοποιούν. «Η Apple, ωστόσο, έχει κάνει αυτή τη δουλειά πολύ πιο αποτελεσματικά για αυτούς », είπε η εταιρεία.

Τον Ιούλιο του 2023, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που δίνει στη Roskomnadzor την εξουσία να αποκλείει τις υπηρεσίες VPN εάν παρέχουν πρόσβαση σε ιστότοπους που έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία.

Υπενθυμίζουμε ότι η Apple αφαίρεσε όλα τα VPN από το κινεζικό App Store το 2017 κατόπιν αιτήματος της Κίνας.