Η ισραηλινή εταιρεία Cellebrite είναι σε θέση να χακάρει τα iPhone παρακάμπτοντας την ασφάλεια της Apple, αλλά όχι όμως εάν το τηλέφωνο εκτελεί iOS 17.4 ή νεότερη έκδοση. Αυτό λέγεται γιατί σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν στα χέρια της 404 Media .

Χωρίς ξεκλείδωμα για iPhone με iOS 17.4

Τα έγγραφα, που ονομάζονται Cellebrite iOS Support Matrix , δείχνουν ότι η εταιρεία μπορεί να ξεκλειδώσει σχεδόν οποιοδήποτε iPhone, χάρη στο εργαλείο Universal Forensic Extraction Device (UFED) , το οποίο χρησιμοποιείται ιδιαίτερα από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε πολλές χώρες. Οι τελευταίοι το χρησιμοποιούν για πρόσβαση στα δεδομένα iPhone δολοφόνων και άλλων παραβατών. 

Η Cellebrite έκανε όνομα το 2016 όταν οι αναφορές ανέφεραν ότι η ομάδα επιλέχθηκε για να ξεκλειδώσει το iPhone 5c του τρομοκράτη του San Bernardino. Το FBI δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα και η Apple αρνήθηκε να παράσχει ένα εργαλείο για να ξεκλειδώσει τη συσκευή. Στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι το FBI κάλεσε άλλους χάκερ. Αλλά το Cellebrite εξακολουθεί να προσφέρει υπηρεσίες στις αρχές επιβολής του νόμου και το εργαλείο τους λειτουργεί.

Όμως, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το Cellebrite δεν είναι σε θέση να παρακάμψει την ασφάλεια ενός iPhone που εκτελεί iOS 17.4 ή νεότερη έκδοση. Τα έγγραφα αναφέρουν ότι είναι "υπό έρευνα" . Ως εκ τούτου, η ομάδα αναζητά τρωτά σημεία ασφαλείας για να το πετύχει. Αυτό πρέπει επίσης να τον ενοχλεί, αφού τα δεδομένα της Apple δείχνουν ότι το 77% των iPhone χρησιμοποιεί iOS 17 . Και μπορούμε να φανταστούμε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι ενημερωμένα.

Το Cellebrite υποστηρίζει τα περισσότερα smartphone Android

Από την άλλη πλευρά, τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η υποστήριξη για το iPhone XR και τα διάφορα iPhone 11 που τρέχουν με εκδόσεις μεταξύ iOS 17.1 και iOS 17.3.1 είναι πρόσφατη. Από την άλλη πλευρά, το iPhone 12 και τα πιο πρόσφατα μοντέλα με τις ίδιες εκδόσεις δεν έχουν ακόμη χακαριστεί. Αλλά δεν πρέπει να αργήσει, διευκρινίζεται ότι θα γίνει "σύντομα" .

Επίσης, μαθαίνουμε ότι το Cellebrite είναι σε θέση να παρακάμψει την ασφάλεια των περισσότερων smartphone Android. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, τα Pixel 6, 7 και 8 της Google έχουν εμφανώς καλύτερη ασφάλεια, καθώς το Cellebrite δεν μπορεί να λάβει δεδομένα για ένα μοντέλο που έχει απενεργοποιηθεί.