Οι προγραμματιστές που χρησιμοποιούν τους παλιούς ή νέους όρους πώλησης του App Store μπορούν να ενημερώσουν τις εφαρμογές τους για να επικοινωνούν και να προωθούν προσφορές αγορών που είναι διαθέσιμες σε ιστότοπους, αγορές εναλλακτικών εφαρμογών, άλλες εφαρμογές κ.λπ.

Οι προγραμματιστές, όπως το Spotify για να αναφέρουμε ένα παράδειγμα, μπορούν να βάλουν εξωτερικούς συνδέσμους στις εφαρμογές τους και να προσφέρουν το άνοιγμα του εν λόγω συνδέσμου απευθείας στην εφαρμογή, χωρίς να περάσουν από το Safari ή άλλο πρόγραμμα περιήγησης. Οι προγραμματιστές μπορούν να επικοινωνούν τις τιμές στις εφαρμογές τους και αλλού. Αλλά η Apple λέει ότι η επικοινωνία τους πρέπει να είναι ακριβής. Με άλλα λόγια, οι προγραμματιστές δεν πρέπει να ανακοινώνουν μια τιμή από τη μια πλευρά και να προσφέρουν μια άλλη όταν πληρώνουν.

Η Apple λέει ακομη ότι οι προγραμματιστές δεν χρειάζεται να συμφωνήσουν με τους νέους όρους βασικής χρέωσης τεχνολογίας για να επωφεληθούν από αυτές τις αλλαγές σύνδεσης. Αλλά πρέπει να αποδεχτούν το έγγραφο Δικαιώματος Εξωτερικού Συνδέσμου Αγοράς StoreKit, το οποίο θα είναι διαθέσιμο αυτό το φθινόπωρο. Αυτοί οι όροι απαιτούν από τους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν τα API εξωτερικής αγοράς του StoreKit, να αναφέρουν συναλλαγές εξωτερικών αγορών και να πληρώνουν τέλη και προμήθειες.

Δύο συστήματα για αμοιβές

Η Apple εφαρμόζει ένα σύστημα χρέωσης δύο επιπέδων για εφαρμογές που συνδέονται με έναν ιστότοπο. Υπάρχουν χρεώσεις αρχικής απόκτησης και αμοιβές υπηρεσιών καταστήματος.

Το αρχικό τέλος απόκτησης καταβάλλεται για όλες τις πωλήσεις ψηφιακών αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιεί ο πελάτης σε οποιαδήποτε πλατφόρμα και πραγματοποιούνται εντός 12 μηνών από την αρχική εγκατάσταση της εφαρμογής. Αυτή η χρέωση δεν ισχύει για συναλλαγές που πραγματοποιούνται από πελάτες που ολοκλήρωσαν μια αρχική εγκατάσταση πριν από την αλλαγή συνδέσμων, αλλά ισχύει για νέες λήψεις.

Η Apple λέει ότι το αρχικό τέλος εξαγοράς αντικατοπτρίζει την αξία που παρέχει το App Store συνδέοντας προγραμματιστές και πελάτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθεί η χρέωση υπηρεσιών καταστήματος, η οποία είναι επιπλέον της αρχικής αμοιβής απόκτησης. Αυτό αντιπροσωπεύει μια προμήθεια που καταβάλλουν οι προγραμματιστές στην Apple για όλες τις πωλήσεις ψηφιακών αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιεί ο πελάτης σε οποιαδήποτε πλατφόρμα και οι οποίες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας καθορισμένης περιόδου 12 μηνών από την ημερομηνία της πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των ενημερώσεων εφαρμογών και των επανεγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με την Apple, η χρέωση Υπηρεσιών Store αντικατοπτρίζει τις συνεχείς υπηρεσίες και δυνατότητες που παρέχει η εταιρεία στους προγραμματιστές, όπως η διανομή και διαχείριση εφαρμογών, η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια του App Store, η εκ νέου ανακάλυψη, η επαναδέσμευση και οι υπηρεσίες προώθησης, οι έλεγχοι κατά της απάτης, οι συστάσεις καθώς και αξιολογήσεις και κριτικές.

Λεπτομέρειες αμοιβής

Όσον αφορά το αρχικό τέλος απόκτησης για προγραμματιστές που αποδέχονται τους νέους κανόνες και χρησιμοποιούν εξωτερικούς συνδέσμους, η προμήθεια είναι 10%, αλλά πέφτει στο 5% για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα App Store Small Business και τις συνδρομές για αυτόματη ανανέωση μετά από ένα χρόνο. Αυτές οι χρεώσεις είναι επιπλέον του βασικού τέλους τεχνολογίας των 0,50 € κατά την εγκατάσταση της εφαρμογής μετά από ένα εκατομμύριο λήψεις ετησίως.

Για προγραμματιστές που τηρούν την αρχική συμφωνία για το Πρόγραμμα προγραμματιστών App Store, η τυπική χρέωση υπηρεσιών App Store είναι 20%, αλλά μειώνεται στο 7% για τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα προγραμματιστών App Store για μικρές επιχειρήσεις και για συνδρομές που ανανεώνονται αυτόματα μετά από ένα χρόνο. Οι τυπικοί όροι του App Store δεν περιλαμβάνουν τη βασική χρέωση τεχνολογίας.

Γιατί να το κρατάς απλό όταν μπορείς να το κάνεις περίπλοκο

Όλα αυτά είναι φυσικά περίπλοκα. Αυτός είναι ο λόγος που η Apple προσφέρει μια αριθμομηχανή στον ιστότοπό της για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να καθορίσουν το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν.

  • Νέοι εμπορικοί όροι : 5% αρχική αμοιβή απόκτησης και 5-10% χρέωση υπηρεσιών καταστήματος ανάλογα με το μέγεθος της εφαρμογής και το βασικό τέλος τεχνολογίας. Συνολικά, η προμήθεια είναι 10-15%, επιπλέον του βασικού τέλους τεχνολογίας. Χρεώνεται επίσης ένα τέλος επεξεργασίας πληρωμής 3% όταν χρησιμοποιείτε επιλογές πληρωμής στο App Store.
  • Τυπικοί επιχειρηματικοί όροι : 5% αρχική χρέωση απόκτησης και 7% έως 20% χρέωση υπηρεσιών καταστήματος ανάλογα με το μέγεθος της εφαρμογής. Το σύνολο είναι προμήθεια 12% έως 27%.

Τέλος, η Apple θα ειδοποιεί τους χρήστες όταν κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο για εξωτερικές πληρωμές. Αλλά οι χρήστες θα μπορούν να απενεργοποιήσουν την ειδοποίηση.

Όλες αυτές οι αλλαγές θα εφαρμοστούν αυτό το φθινόπωρο με τα iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia, tvOS 18, visionOS 2 και watchOS 11.