Η Τουρκία μπλοκάρει την πρόσβαση στο Instagram χωρίς αιτιολόγηση

0


Η Τουρκία απέκλεισε την πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο Instagram, χωρίς επίσημη αιτιολόγηση αλλά μετά από κατηγορίες για λογοκρισία από ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο κατά της αμερικανικής πλατφόρμας. Την απόφαση ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η Τουρκική Αρχή Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (BTK), η οποία δεν έδωσε καμία ακομη εξήγηση.

Αποκλείστηκε το Instagram στην Τουρκία

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Fahrettin Altun, επέκρινε έντονα την πλατφόρμα προχθές, λέγοντας ότι «αποτρέπει τους ανθρώπους από τη δημοσίευση συλλυπητηρίων μηνυμάτων για το μαρτύριο του (ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ) Haniyeh» που πρόκειται να ταφεί σήμερα στο Κατάρ. .

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους στη μνήμη του Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος σκοτώθηκε την Τετάρτη στην Τεχεράνη σε επίθεση για την οποία κατηγορήθηκε το Ισραήλ, το οποίο διέμενε συχνά στην Τουρκία πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Η Τουρκική Αρχή Επικοινωνιών δημοσίευσε απόφαση στον ιστότοπό της στην οποία αναφέρει ότι «το instagram.com έχει αποκλειστεί με απόφαση της 02/08/2024», χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το Instagram έχει περισσότερους από 50 εκατομμύρια συνδρομητές στην Τουρκία, μεταξύ 85 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι τουρκικές αρχές έχουν καταφύγει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια στον προσωρινό αποκλεισμό ορισμένων κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook και το Twitter (πρώην όνομα του X), γενικά μετά από επιθέσεις. Οι αρχές απέκλεισαν επίσης τη Wikipedia από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2020, λόγω δύο άρθρων που συνδέουν τη χώρα με εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Ακόμα κι αν η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται τακτικά για επιθέσεις στην ελευθερία της έκφρασης, αυτή η απόφαση προκάλεσε σοκ από την πρωτοφανή ποσότητα περιεχομένου που έγινε απρόσιτη.

Επίσης, η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, ανακοίνωσε στα μέσα Απριλίου ότι θα αναστείλει το κοινωνικό της δίκτυο Threads στην Τουρκία μετά από απόφαση της Τουρκικής Αρχής Ανταγωνισμού με στόχο να αποτρέψει την κοινή χρήση δεδομένων με την άλλη πλατφόρμα Instagram.


Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Πείτε ελεύθερα τη δικιά σας άποψη με τα σχόλια σας

Πείτε ελεύθερα τη δικιά σας άποψη με τα σχόλια σας

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience (Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας). Learn More
Accept !