Η Apple πρέπει να επιστρέψει 13 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ιρλανδία

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), το τελευταίο δικαστήριο, αποφάσισε ότι η Apple πρέπει να αποπληρώσει 13 δισεκατομμύρια φορολογικές οφειλές στην Ιρλανδία επειδή επωφελήθηκε από αδικαιολόγητα φορολογικά πλεονεκτήματα, που εξομοιώθηκαν με κρατική ενίσχυση.

Η υπόθεση της Apple χρονολογείται από το 2016, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε τον κατασκευαστή του iPhone να επιστρέψει αυτά τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ιρλανδία. Το ποσό αντιστοιχεί στα κέρδη που προέρχονται από ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση μεταξύ 2003 και 2014 σε αυτήν τη χώρα όπου η Apple είχε επαναπατρίσει όλα τα εισοδήματά της που είχε αποκτήσει στην Ευρώπη (καθώς και στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία).

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ιρλανδική θυγατρική της Apple είχε διακανονίσει έναν ασήμαντο πραγματικό φορολογικό συντελεστή για τα ευρωπαϊκά κέρδη της που κυμαίνονταν από 1% το 2003 έως 0,005% το 2014.

Όμως, σε πρώτο βαθμό, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε την απόφαση της ευρωπαϊκής εκτελεστικής εξουσίας το 2020, ένα ηχηρό χαστούκι που δόθηκε στη συνέχεια στην Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την υπόθεση. Η Επιτροπή άσκησε προσφυγή στο ΔΕΕ.

Νέα ανατροπή τον Νοέμβριο του 2023: σε μια μη δεσμευτική γνώμη, αλλά γενικά ακολουθούμενη από τους δικαστές, ο γενικός σύμβουλος Giovanni Pitruzzella έθεσε υπό αμφισβήτηση τη νίκη της Apple. Πρότεινε στο δικαστήριο να ακυρώσει την απόφαση και να παραπέμψει την υπόθεση στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ «ώστε να μπορέσει να αποφανθεί ξανά επί της ουσίας» .

Το Δικαστήριο, ωστόσο, δεν ακολούθησε αυτή τη γνώμη και «αποφασίζει οριστικά επί της διαφοράς και επιβεβαιώνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2016: Η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple παράνομη ενίσχυση την οποία αυτό το κράτος καλείται να ανακτήσει» , εξηγεί σε δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε. σήμερα.