Τα iPhone 16 και 16 Pro είναι τα πρώτα smartphone της Apple που διαθέτουν Wi-Fi 7 . Αυτό το νέο πρότυπο προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες, ειδικά σε σύγκριση με το iPhone 15 Pro που υποστηρίζει Wi-Fi 6E. Αλλά στην πραγματικότητα, δεν είναι πολύ λειτουργικό.

Το Les Numériques δοκίμασε το Wi-Fi 7 με τα iPhone 16 και 16 Pro. Η πρώτη δοκιμή κατέστησε δυνατή την επίτευξη 1,6 Gb/s στην καλύτερη περίπτωση και η δεύτερη ήταν σε θέση να ανέβει στα 1,7 Gb/s. Αυτό είναι ήδη πολύ καλό, σε σημείο που είναι υπεραρκετό για την πλειοψηφία των χρηστών. Αλλά η ίδια ταχύτητα θα μπορούσε να επιτευχθεί και με το iPhone 15 Pro Max. Ωστόσο, το Les Numériques κατάφερε να αποκτήσει ταχύτητες 2,4 φορές μεγαλύτερες με άλλες συσκευές Wi-Fi 7 σε σύγκριση με το Wi-Fi 6E. Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα με τα iPhone;

Μέρος του προβλήματος είναι ότι η Apple περιόρισε την απόδοση του Wi-Fi 7 στο iPhone 16s, μην επιτρέποντας στις συσκευές να επωφεληθούν από το πλάτος καναλιού 320 MHz, το οποίο είναι συμβατό με το Wi-Fi 7. Αντίθετα, τα iPhone 16 έχουν κανάλι περιορισμένο στα 160 MHz, γεγονός που μειώνει την πιθανή απόδοση Wi-Fi των νέων smartphone high-end κατά 50%.

Η τιμή του καναλιού των 160 MHz είναι ορατή στο διαγνωστικό εργαλείο iPhone. Η Apple προσφέρει επίσης μια ειδική σελίδα στον ιστότοπό της .

Για να το θέσω αλλιώς, το iPhone 16s έχει πράγματι Wi-Fi 7, αλλά δεν αξιοποιείται πλήρως, γεγονός που εξηγεί τις ταχύτητες που δεν είναι εξαιρετικές σε σύγκριση με αυτό που βρίσκουμε στο iPhone 15s και στο Wi-Fi 6E.

Προς το παρόν δεν διευκρινίζεται αν ο περιορισμός αφορά μόνο την Ευρώπη ή αν είναι πραγματικότητα σχεδόν παντού στον κόσμο.