Λίγες εφαρμογές για το Apple Vision Pro

Σύμφωνα με στοιχεία από το Appfigures που κοινοποιήθηκαν στην Wall Street Journal , το App Store για το visionOS, το λειτουργικό σύστημα Vision Pro, είχε 1.770 εφαρμογές τον Σεπτέμβριο. Μόνο το 34% αυτών των εφαρμογών είναι εγγενείς, δηλαδή αναπτύχθηκαν ειδικά για τα ακουστικά μικτής πραγματικότητας. Τα υπόλοιπα περιλαμβάνουν εφαρμογές που προορίζονται πραγματικά για το iPad και τρέχουν στα ακουστικά. Η εμπειρία του χρήστη είναι επομένως λίγο λιγότερο ενδιαφέρουσα.

Η Apple είπε τον Αύγουστο ότι υπήρχαν περισσότερες από 2.500 εφαρμογές σχεδιασμένες για το Vision Pro. Σύμφωνα με το Appfigures, το χάσμα μεταξύ των δεδομένων της και των δεδομένων της Apple θα μπορούσε εν μέρει να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ορισμένες εφαρμογές δεν χρησιμοποιούνται αρκετά για να εμφανίζονται στα γραφήματα χρήσης, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους από την εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, το οικοσύστημα εφαρμογών για το Vision Pro φαίνεται να αναπτύσσεται πιο αργά από το iPhone και το Apple Watch. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του App Store για το iPhone το 2008, η Apple είπε ότι είχε 50.000 εφαρμογές. Το Apple Watch, εν τω μεταξύ, είχε 10.000 εφαρμογές περίπου πέντε μήνες μετά την κυκλοφορία του.

Από την πλευρά των ακουστικών Quest, το Meta Store θα είχε περίπου 3.500 εφαρμογές. Το Quest είναι κυρίως ένα οικοσύστημα παιχνιδιών VR που προσπαθεί να διακλαδωθεί σε περιεχόμενο επαυξημένης πραγματικότητας, ενώ το Vision Pro είναι πρώτα μια πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας.

Μια πτώση με τους μήνες

Ακόμα για το θέμα του App Store, οι εφαρμογές για το Apple Vision Pro εμφανίστηκαν κυρίως στις αρχές του έτους, όταν κυκλοφόρησε το ακουστικό. Και από τότε, ήταν μια ελεύθερη πτώση. Τον Μάρτιο υπήρξαν 89 νέες αιτήσεις, τον Απρίλιο 54, τον Μάιο 41, τον Ιούνιο 39, τον Ιούλιο 38, τον Αύγουστο 17 και τον Σεπτέμβριο 10. Η κατάσταση χειροτερεύει όταν γνωρίζετε ότι οι περισσότερες δεν είναι εγγενείς εφαρμογές. Μόνο τον Σεπτέμβριο, μόνο δύο εφαρμογές ήταν εγγενείς.

Το Apple Vision Pro έχει ξεκάθαρα πρόβλημα με την πώληση και την προσέλκυση προγραμματιστών. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Apple πρέπει να χρηματοδοτήσει τις εξελίξεις για να ενθαρρύνει τους προγραμματιστές να εξετάσουν το θέμα. Αλλά με τιμή 3.999 ευρώ, πολλοί προγραμματιστές κατάλαβαν ότι ήταν ένα εξειδικευμένο προϊόν. Το να ξοδεύουν χρόνο για την ανάπτυξη μιας αποκλειστικής εφαρμογής σαφώς δεν είναι καλή ιδέα στα μάτια τους.