Από την αρχή, η Apple ζήτησε από προγράμματα περιήγησης τρίτων (Chrome, Firefox, κ.λπ.) να χρησιμοποιούν τη μηχανή απόδοσης WebKit, δηλαδή την ίδια που βρίσκεται στο Safari. Στην πραγματικότητα, ο Chrome, ο Firefox και άλλοι προσφέρουν σχεδόν πανομοιότυπες εμπειρίες και επιδόσεις με το Safari. Σε Mac (και PC), το Chrome χρησιμοποιεί το Blink (Chromium) και ο Firefox βασίζεται στο Gecko, το οποίο προσφέρει νέες δυνατότητες.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει με το iOS 17.4 στην Ευρώπη . Η Apple επιτρέπει στους προγραμματιστές του προγράμματος περιήγησης Διαδικτύου να χρησιμοποιούν μια εναλλακτική μηχανή απόδοσης. Ωστόσο, όποιος δημιουργεί μια εφαρμογή Ιστού από ένα τέτοιο πρόγραμμα περιήγησης δεν επωφελείται από την πλήρη εμπειρία, καθώς η εφαρμογή Ιστού βασίζεται στο… WebKit. Με το iOS 18.2, οι προγραμματιστές μπορούν πλέον να κανονίσουν ώστε οι εφαρμογές ιστού να χρησιμοποιούν την ίδια μηχανή απόδοσης με το πρόγραμμα περιήγησής τους.

Η Apple παρέχει τεκμηρίωση για το API της . Προορίζεται και πάλι για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι σήμερα, ο Chrome, ο Firefox και άλλα προγράμματα περιήγησης εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το WebKit σε iOS. Η Google, η Mozilla και άλλοι θα ήθελαν να στραφούν στις δικές τους μηχανές απόδοσης, αλλά πιστεύουν ότι η Apple επιβάλλει πάρα πολλούς περιορισμούς. Προσθέτουν ότι αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός προγράμματος περιήγησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (με μια εναλλακτική μηχανή απόδοσης) και μιας άλλης έκδοσης για τον υπόλοιπο κόσμο (με το WebKit).