Το 2024, οι καλλιτέχνες και άλλοι κάτοχοι master κέρδισαν κατά μέσο όρο 3,41 $ ανά 1.000 ροές, μια μείωση λιγότερο από 2% από το προηγούμενο έτος. Από το 2021, η αμοιβή ανά ροή μειώνεται κατά 7% κάθε χρόνο. Αυτή η σταθεροποίηση θεωρείται θετικό σημάδι μετά από δύσκολα χρόνια, αν και οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σχετικά χαμηλά εισοδήματα.

Η Apple Music τα πάει καλύτερα από το Spotify, αλλά η Amazon είναι μπροστά

Η μελέτη υπογραμμίζει τις αξιοσημείωτες διαφορές στην αμοιβή μεταξύ των κύριων πλατφορμών ροής. Η Apple Music ξεχωρίζει με πληρωμή 6,20 $ ανά 1.000 ροές, ποσό που υποστηρίζεται από την παρουσία της σε αγορές με υψηλότερες τιμές και την απουσία προγραμμάτων που υποστηρίζονται από διαφημίσεις. Από την πλευρά της, η Amazon Music συνεχίζει να πληρώνει την υψηλότερη αμοιβή μεταξύ των μεγάλων πλατφορμών, στα 8,80 $ ανά 1.000 ροές, λόγω του μοντέλου συνδρομής που περιλαμβάνεται στο Prime.

Από την άλλη πλευρά, το Spotify και το YouTube προσφέρουν χαμηλότερη αμοιβή. Το Spotify κοστίζει 3 $ ανά 1.000 ροές, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εξάρτησής του από συνδρομές που υποστηρίζονται από διαφημίσεις και του προγράμματος Discovery Mode. Το YouTube, παρά το γεγονός ότι αύξησε τις πληρωμές του κατά 0,50 $ από το προηγούμενο έτος σε 4,80 $ ανά 1.000 ροές, παραμένει μια πλατφόρμα της οποίας τα έσοδα ποικίλλουν ευρέως με βάση τα έσοδα από διαφημίσεις και τις συνδρομές.

Προκλήσεις για το Spotify

Αν και το Spotify αυξάνει τις τιμές του, η αμοιβή των καλλιτεχνών δεν συμβαδίζει με αυτήν την αύξηση. Ως αποτέλεσμα, οι επενδύσεις σε podcast και ηχητικά βιβλία θα μπορούσαν να γίνουν εις βάρος των μουσικών καλλιτεχνών.

Έτσι, αν και ορισμένες πλατφόρμες, όπως η Amazon Music και η Apple Music, φαίνεται να προσφέρουν καλύτερη αμοιβή στους δημιουργούς, η μουσική βιομηχανία παραμένει χαρακτηρισμένη από σημαντικές ανισότητες, αφήνοντας τους (ανεξάρτητους) καλλιτέχνες μπροστά σε δύσκολες επιλογές.