Η Apple αποφάσισε να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση για τη βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης της, την Apple Intelligence. Αντί να συλλέγει τεράστιες ποσότητες δεδομένων χρηστών, όπως κάνουν ορισμένοι από τους ανταγωνιστές της, ο κατασκευαστής iPhone σχεδιάζει να αναλύει πληροφορίες απευθείας στις συσκευές. Στόχος η βελτίωση στα μοντέλα της με την τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να διακυβεύεται η εμπιστευτικότητα.
Αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να της επιτρέψει να ανταποκριθεί σε παίκτες όπως το OpenAI (ChatGPT) ή η Google (Gemini), οι οποίοι εκμεταλλεύονται πολύ μεγαλύτερο όγκο δεδομένων. Ωστόσο, η Apple εστιάζει στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, βασιζόμενη σε έναν συνδυασμό συνθετικών δεδομένων και δειγμάτων πραγματικού κόσμου – χωρίς ποτέ να εξάγει προσωπικά δεδομένα από τις συσκευές.
Τοπική ανάλυση για τη βελτίωση της Apple Intelligence
Μέχρι τώρα, η Apple εκπαίδευε τα μοντέλα AI της με συνθετικά δεδομένα, δηλαδή τεχνητές πληροφορίες σχεδιασμένες να μιμούνται τη συμπεριφορά των χρηστών. Πρόβλημα: Αυτά τα δεδομένα δεν αντικατοπτρίζουν πάντα με ακρίβεια την πραγματικότητα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη συνάφεια των απαντήσεων της Apple Intelligence.
Η νέα μέθοδος περιλαμβάνει τη σύγκριση αυτών των συνθετικών δεδομένων με ένα δείγμα πρόσφατων email που είναι αποθηκευμένα τοπικά σε iPhone, iPad ή Mac. Στη συνέχεια, το σύστημα ελέγχει εάν τα πλαστά μηνύματα που δημιουργούνται ταιριάζουν με το στυλ και το περιεχόμενο των πραγματικών email. «Στόχος μας είναι να παράγουμε συνθετικές προτάσεις ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που να είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα για να βελτιώσουμε τα μοντέλα μας, χωρίς να συλλέγουμε email από τη συσκευή » , εξηγεί η Apple .
Αυτή η τεχνική θα πρέπει να βελτιστοποιεί χαρακτηριστικά όπως περιλήψεις ειδοποιήσεων, εργαλεία γραφής ή σύνθεση μηνυμάτων. Θα ενσωματωθεί σε μια μελλοντική beta έκδοσης iOS 18.5, iPadOS 18.5 και macOS 15.5.
Ισορροπία μεταξύ απόδοσης και εμπιστευτικότητας
Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, η Apple δεν έχει την πολυτέλεια να εκμεταλλεύεται ελεύθερα τα δεδομένα των χρηστών. Η φήμη του για την ιδιωτικότητα τον αναγκάζει να βρει εναλλακτικές. Για να το πετύχει αυτό, η επωνυμία χρησιμοποιεί διαφορική ιδιωτικότητα, μια τεχνική που συγκεντρώνει κοινά αιτήματα χωρίς να προσδιορίζει σπάνια ή προσωπικά αιτήματα.
Αυτή η μέθοδος έχει ήδη εφαρμοστεί στο Genmoji, τη δυνατότητα που σας επιτρέπει να δημιουργείτε εξατομικευμένα emoji. Το σύστημα προσδιορίζει δημοφιλή ερωτήματα, ενώ εγγυάται μαθηματικά ότι δεν εντοπίζονται μοναδικά ή σπάνια ερωτήματα, είπε η Apple. Η ιδέα είναι να βελτιωθεί η τεχνητή νοημοσύνη με βάση τις γενικές τάσεις, χωρίς ποτέ πρόσβαση σε ευαίσθητο περιεχόμενο.
Άλλα χαρακτηριστικά, όπως το Image Playground και η Visual Intelligence, θα επωφεληθούν επίσης από αυτές τις βελτιώσεις. Αλλά μόνο οι χρήστες που έχουν ενεργοποιήσει την επιλογή κοινής χρήσης αναλυτικών στοιχείων συσκευής θα επηρεαστούν.
Αναδιάρθρωση και καθυστέρηση στην ανάπτυξη AI
Αυτή η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο αναταραχής για την ομάδα AI της Apple. Τους τελευταίους μήνες, καθυστερήσεις και έχουν αποκαλυφθεί εσωτερικές εντάσεις . Τον Μάρτιο, η εταιρεία αναδιοργάνωσε μέρος των ομάδων της, αφαιρώντας τη διαχείριση της Siri από τον John Giannandrea και την εμπιστεύτηκε στους Mike Rockwell και Craig Federighi.
Ενώ η Apple σχεδιάζει να ανακοινώσει ενημερώσεις στο Apple Intelligence τον Ιούνιο στο WWDC 2025 , ορισμένες σημαντικές νέες δυνατότητες για το Siri δεν αναμένεται να φτάσουν για λίγο. Μια καθυστέρηση που δείχνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μάρκα στον αγώνα για γενετική τεχνητή νοημοσύνη.