Μια κοινή έρευνα από το Tech Transparency Project και τους Financial Times αποκαλύπτει ότι πέντε εφαρμογές VPN, διαθέσιμες στο App Store της Apple και στο Play Store της Google, έχουν δεσμούς με μια εταιρεία που σχετίζεται με τον κινεζικό στρατό. Μεταξύ αυτών, τρεις έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο λήψεις.
Οι εν λόγω εφαρμογές—Turbo VPN, VPN Proxy Master, Thunder VPN, Snap VPN και Signal Secure VPN (δεν πρέπει να συγχέονται με την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Signal)—αναπτύχθηκαν από εταιρείες συνδεδεμένες με το Qihoo 360. Αυτή η εταιρεία, παλαιότερα γνωστή ως 360 Security Technology, επιβλήθηκε κυρώσεις από τον Κινεζικό στρατό από τη δεκαετία του 20 έως το 22. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ το πρόσθεσε αργότερα σε μια λίστα εταιρειών που συνδέονται με τον στρατό της χώρας.
Μια θυγατρική μιας από αυτές τις εταιρείες, η Guangzhou Lianchuang, αναζητά επί του παρόντος έναν υποψήφιο για μια θέση που περιλαμβάνει "παρακολούθηση και ανάλυση δεδομένων πλατφόρμας ", που απαιτεί καλή κατανόηση της "αμερικανικής κουλτούρας ". Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της, οι εφαρμογές της χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από 220 χώρες, με 10 εκατομμύρια χρήστες καθημερινά.
Η Apple αφαιρεί τα VPN από το App Store
Τα VPN υποτίθεται ότι προστατεύουν το απόρρητο των χρηστών κρυπτογραφώντας την κυκλοφορία τους στο Διαδίκτυο, αποτρέποντας έτσι τις επιθέσεις ή την επιτήρηση από τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου. Ωστόσο, η ασφάλειά τους εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την αξιοπιστία της εταιρείας που τα αναπτύσσει. Ένα ψεύτικο VPN, από την άλλη πλευρά, μπορεί να εκθέσει όλα τα δεδομένα περιήγησης στον εκδότη του.
Μετά την ειδοποίηση των Financial Times, η Apple αφαίρεσε το Thunder VPN και το Snap VPN από το App Store. Η τύχη των άλλων τριών αιτήσεων παραμένει αβέβαιη. Αυτή η υπόθεση αναζωπυρώνει τη συζήτηση για τη διαφάνεια των εφαρμογών ασφάλειας, ειδικά όταν συνδέονται με κρατικούς φορείς. Συνιστάται στους χρήστες να ελέγχουν προσεκτικά την προέλευση των εργαλείων που εγκαθιστούν.